Deser z galaretkowymi arbuzami
Galaretkowe arbuzy to pomysł zaczerpnięty z bloga Prawo do gotowania >>
W naszej wersji, galaretkowe arbuzy użyliśmy do złożenia mini deseru, który idealnie sprawdził się na imprezie dla dzieci.
Składniki:
Arbuzy:
3 galaretki arbuzowe
2 galaretki agrestowe lub inne zielone
120 ml śmietany 30%
nasionka chia
Deser:
- jogurt naturalny
- mus owocowy (u nas brzoskwinia)
- mini beza i kruche ciastko orzechowe do dekoracji
Przygotowanie:
Pojemnik o wymiarach 20 x 12 cm wykładamy folią spożywczą.
Przegotowujemy warstwy galaretki:
1 galaretkę zieloną przygotowujemy z 250ml wody. 1/3 przygotowanej galaretki wlewamy do pojemnika. Studzimy. Pozostałe 2/3 mieszamy z 60 ml śmietanki.
Białą galaretkę wylewamy na zastygniętą zieloną galaretkę i wkładamy do lodówki.
Galaretki arbuzowe rozpuszczamy w 950 ml wody. Studzimy i chłodzimy w lodówce. Wylewamy na białą warstwę mocno chłodną, ale jeszcze płynną galaretkę arbuzową i zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia.
Przygotowujemy ostatnią zieloną galaretkę (250 ml wody), studzimy. Z 2/3 robimy białą galaretkę przez dodanie pozostałych 60 ml śmietany. Wylewamy do pudełka, wkładamy do lodówki. Po stężeniu wywamy pozostałą zieloną galaretkę.
Całość chłodzimy w lodówce min 2godz (lepiej całą noc). Wyciągamy z pojemnika, ściągamy folię, kroimy w 1,5 cm plastry a każdy plaster w trójkąty imitujące kawałki arbuza.
Pestki:
W originalnym przepisie były to malowane czekoladą kropki.
W naszym są to nasionka chia
Arbuzy można podawać osobno, jak na zdjęciu:
fot. Prawo do gotowania
W naszej wersji, arbuzy wykorzystaliśmy do stworzenia deseru. Komponujemy mini deserki z warstwy jogurtu, warstwy musu i dekoracji arbuzem z galaretki, mini bezą i kruchym ciastkiem.
Idealne na raz na imprezę!